Kalorifer Kazanları
Kalorifer kazanları malzeme yapılarına göre dökme dilimli ve çelik olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Kalorifer kazanı seçimi doğalgaza geçişte yöneticinin başını en çok ağrıtan konudur. Türkiye'den çok daha önce doğalgaz kullanımına geçmiş Avrupa ülkelerine baktığınız zaman her iki cins kazanın da uzun yıllardan beri kullanıldığını görmekteyiz. Yurtdışında her iki cins kazan üreten birçok firma uzun yıllardan beri faaliyetlerini sürdürmüş ve pazar bulabilmişlerdir. Hatta Avrupa'da bazı üretici firmalar hem dökme dilimli kazan hem de çelik kazan üretmekte ve pazarlamaktadırlar.
Bu demektir ki her iki cins kazanın birbirlerine göre avanta] ve dezavantajları olmasına rağmen, her ikisi de doğalgaz pazarında. kendilerine yer edinebilmiştir. Daha önce de söylediğimiz gibi doğalgaza geçiş olayı yalnızca bir kazan değiştirme değildir. Kazanıyla, brülörüyle, bacasıyla, vanasıyla, otomatik kontrolüyle, emniyet sistemleriyle, izolasyonuyla, borulamasıyla, pompasıyla komple bir sistem seçimidir. Bu sistemin en iyi şekilde seçilmesi gerekir.
Kalorifer Kazanlarının Malzeme Yapılarına Göre Çeşitleri
Kazanları malzeme yapılarına göre dökme dilimli ve çelik olmak üzere iki şekilde gruplandırabiliriz;
Dökme Dilimli Kazanlar
Dilimli olması nedeniyle kazan dairesine kolayca taşınabilen ve monte edilebilen, dilim ilavesi ile kapasitenin arttırılabildiği kazanlardır. Seçim sırasında ihtiyaca uygun kazan tipi seçme şansı fazladır. Bu tür kazanlar ithal edildiğinde DIN 1691 ve 4702 normuna, yerli kazanların da TS 430, 4040 ve 4041 (ısıl verim) standardına uygun olması gerekir.
Çelik Kazanlar
TS 497, TS 4040, TS 4041 (ısıl verim, kapasite) standartlarına uygun olmalıdır. Girişi dar olan kazan dairelerinde, mono blok (tek parça) üretimlerin kazan dairesine girişi zordur. Montajı yerinde yapılan (parçalı) ürünlerde, üretici firmanın sağladığı garanti şartları gözden geçirilmelidir.
Kalorifer Kazanlarının Brülörlerine Göre Çeşitleri
Kalorifer kazanları kullanılan brülör çeşidine göre de üflemeli ve atmosferik brülörlü olmak üzere iki çeşittir. Aşağıdaki açıklamasını yaptığımız brülör cinsleri hem çelik kazanlara, hem de dökme dilimli kazanlara tatbik edilebilmektedir.
Üflemeli Brülörlü Kazanlar
Kazanı değiştirmeden alternatif yakıt (fuel oil, motorin, LPG) kullanma şansı vardır. Dökme dilimli kazanlarda dilim ilavesiyle kapasite yükseltilmesinde brülör değişimi gerekmeyebilir. Bu tip brülörlerde yanma havası bir fan vasıtasıyla alınır. Üflemeli brülörlü kazanlarda brülör değişimi vasıtasıyla yakıt tipi rahatlıkla değiştirilebilmektedir. Çift yakıtlı (motorin ve doğalgaz) brülörlerin yanı sıra tek, iki, üç kademeli ve modülasyonlu brülörler mevcuttur. Merkezi kazan sistemlerinde mutlaka iki, üç kademeli ve modülasyonlu brülörler tercih edilmelidir. Tek kademeli brülörler daha küçük kapasitelerde (örneğin 70 kW'ın altında) tercih edilebilir.
Atmosferik Brülörlü Kazanlar
Bu kazanlar sadece doğalgaz ve LPG yakarlar. Sıvı yakıtla (fuel oil, motorin) çalışmazlar. Üflemeli brülöre nazaran çok daha sessiz çalışırlar. Kapasiteleri sınırlıdır. (maksimum 350.000 kcal/h) Bu tip brülörler kazanla birlikte dizayn edildikleri için kazanla birlikte satılırlar. Bu sistemde brülör, yanma hücresi ve bacanın uyumu çok önemlidir. Atmosferik brülörlü bir kazan seçtiğinizde uygulayıcı firmaya özellikle mevcut bacanızı incelettirin ve bacanın uygunluğu konusunda garanti alın.
Yoğuşmalı Kalorifer Kazanları
Duman gazlarında bulunan su buharının kazan içerisinde yoğuşması kazan ömrünü olumsuz etkilediğinden, engellenmek istenir. Bu nedenle su buharı duman gazı ile birlikte bacadan atmosfere atılır. Ancak bu su buharı bir enerji taşımaktadır ve klasik tip sıcak su kazanlarında bu enerjiden faydalanmak mümkün değildir. Günümüzde bu enerjiden de faydalanmanın yolları bulunmuştur. Yoğuşmalı kazanlar duman gazında bulunan su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave enerji kazanır. Villa uygulamalarında belirli kapasiteye kadar duvara asılan tipleri de mevcuttur.
Ocak - Şofben
Mutfak ve sıcak su kullanımında doğal gazın, tüp ve elktrik kullanımına göre avantajları oldukça fazladır. Bunlardan birincisi elbetteki fiyat farkının çok olmasıdır. Doğal gaz, LPG’den, eşdeğer ısı fiyatı olarak yaklaşık %80, elektrikten yaklaşık %70 daha ucuzdur. Mutfak ve sıcak su için ayda 2 tüp harcandığını varsayarsak, bir hanenin her ay 110 – 130 TL tasarruf etmesi mümkündür.
Elbetteki konforun bir yatırım maliyeti vardır. Özellikle merkezi sistemle ısınan binalarda daha basit ve düşük maliyetli tesisatlar kurulabilir. Tesisat, proje, doğaz gazlı şofbenin de içinde bulunduğu tesisat, seçilen şofbenin marka ve modeline göre 1400¨ ile 1800¨ arasında bir yatırım gerektirmektedir. Yapılan yatırım kendini 12 ila 18 arasında amorti etmektedir. Tesisatınızı 12 ay vadeli yaptırdığınızı varsayarsak tesisat maliyeti kendini, tüp kullanımından elde edilen tasarruf ile cebinize 1 kuruş masraf eklemeden ödeyecektir.
Doğal gazın mutfaktaki kullanımı sadece cebinizi rahatlatmakla kalmayacak, bunun yanı sıra yemeklerinize de lezzet katacaktır. Doğal gaz yanma özellikleri gereği tencerenizin altında daha geniş alana yayılacağından yemeğinizin daha eşit ısı dağılımı ile pişmesini, daha leziz olmasının sağlayacaktır.
Siz de sevdiklerinizi doğal gaz sıcaklığı ve lezzetinden mahrum etmeyin. Ocak ve şofben kullanımı için en yakın İzgaz Sertifikalı İç Tesisat Firması'na başvurun.