Doğal gazın Ekonomik Kullanılması PENCERE VE KAPILARDA İZOLASYON YAPIN Pencere ve kapılarda çift cam ve izolasyon yapılarak, asmosfere kaçan ısıdan %5-%10 arasında tasarruf sağlanır. DUVAR İZOLASYONU YAPTIRIN Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir. Bu işlem binalarda; ısı kaybı olan duvarlara (dış duvarlar), çatıya ve tabana ısı yalıtım malzemesi tatbik edilmesiyle yapılır. Isı yalıtımın da belirli bir maliyeti vardır. Ancak bu maliyet bina inşaat maliyetinin %2 ile %5'i arasındadır. Isı yalıtım uygulamasına yapılan harcama, daha az yakıt yakarak ve daha küçük kapasiteli bir ısıtma sistemi kurarak bir kaç ısıtma sezonu içerisinde geri kazanılacaktır. ISI YALITIM LEVHASI Radyatörlerin taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir.
RADYATÖRLERİN ÖNÜNÜ KAPATMAYIN Radyatörlerin verimli çalışabilmesi için, radyatör önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, üzerleri örtülmemelidir. RADYATÖRLERİ ODANIZIN ÖLÇÜLERİNE GÖRE SEÇİN Doğal gaz yakan cihazlarda ısıl verimlerinin yüksek olmasına dikkat edilerek cihaz ve radyatör seçimi yapılmalıdır. Uygun cihaz ve gerekli ölçülerde radyatör seçildiği takdirde %10 yakıt tasarrufu sağlanacaktır. ODA TERMOSTATI KULLANIN Oda termostatı kullandığınızda yaklaşık %6 yakıt tasarrufu yaparsınız. İç konfor şartları, oturma odaları ve salonlarda 22 derece, yatak odalarında 20 derece, koridor ve motfaklarda 20 derece olmalıdır.
RADYATÖRLERDE TERMOSTATİK VANA KULLANIN Konfor sıcaklığının her bir mahal için ayrı ayrı seçilebilmesi ve sabit bir değerde tutulabilmesi, sistemin tüm mahaller için ve sürekli çalışmasını engellediğinden, yakıttan tasarruf sağlar. KISA SÜRELERDE KOMBİNİZİ KAPATMAYIN Kısa süreli evden ayrıldığınızda eğer tasarruf etmek için kombinizi kapatıp sistemin soğumasını sağlarsanız tekrar evinize döndüğünüzde sistemin tekrar kendisini ısıtması için daha fazla yakıt sarf etmesine neden olacaktır. Eviniz geç ısınacaktır. Bu nedenle kısa süreli evden ayrılmalarınızda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalışmasını sağlayarak tasarruf edin. CİHAZLARINIZIN PERİYODİK BAKIMLARINI DÜZENLİ YAPTIRIN Doğal gaz yakan cihazlarda en fazla verim elde edilmesi, tam yanmanın gerçekleşmesiyle sağlanır. Yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yaptırılması ile, cihaz verimliliği artacağı gibi baca gazı emisyon değerlerini standart değerlerine uygun hale getirmek ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. KULLANIM SUYU DERECESİNİ ÇOK YÜKSEK AYARLAMAYIN Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlayın. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturacağı için sağlıksızdır. TENCERELERİN KAPAĞINI KAPALI TUTUN Yemek pişirirken tencerelerinizin kapaklarını kapalı tuttuğunuz takdirde yemeğiniz daha hızlı pişecek ve zamandan ve yakıttan tasarruf etmiş olacaksınız.