DİĞER DOĞAL GAZLI CİHAZ UYGULAMALARI
Hava Şartlandırma Kabinleri
Mekan ısıtması amacıyla kullanılabilecek kabinlerdir. Boyahane, kaynak atölyesi, talaşlı imalathaneler gibi bazı hacimlerde, imalat gereği sürekli taze hava ihtiyacı bulunmaktadır. Ortama hava basılarak hava değişim miktarı artırılır.
Boya Pişirme Fırınları
Boyanın malzeme üzerinde kalıcılığının artması ve korozyon dayanımının artırılması amacıyla malzemelerin üzerine atılan boyaların pişirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle boyanmış malzemeler bir pişirme ünitesinin içerisine gönderilirler.
Yüzey Islah Yakıcıları
Plastik veya türevi ambalaj yüzeyinin gerilimini artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Premiks yakıcılardır. Ambalaj yüzeyindeki gerilimin artırılması için alev yapısı özel olmak zorundadır.
Matbaa Baskı Makinaları
Kâğıt veya ambalaj üzerine yapılan baskıların baskı kalitesinin artması ve boyanın yüzey üzerinde dağılmasının önlenmesi amacıyla kullanılan makinalardır
Emaye Pişirme Fırınları
Emaye ile kaplanmış eşyaların pişirildiği fırınlardır. Pişirme sıcaklıkları 900 °C’ye yakındır. Genellikle konveyöre asılı ve emaye kaplanmış eşyalar, tünel şeklinde dizayn edilmiş fırının içerisine gönderilirler
Perlit Patlatma Fırınları
Perlit malzemesinin yüksek sıcaklıklarda genleşerek patlamasını sağlayan fırınlardır
Alçı Fırınları
Hammadde olarak gelen alçı, döner fırınlarda helezonik olarak hareket ederek ilerler. Döner fırınlara sıcak hava gönderilir. Fırının sonuna geldiğinde alçı kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Plaka Alçı Fırınları
Bu tip alçı fırınları tünel tip imal edilirler. Plaka şeklinde çıkan alçı kalıpları, fırının içerisinde hareket ettirilir. Tünel boyunca yerleştirilen brülörler, plakaların sıcaklığını kademeli olarak yükseltir. Çıkışta pişirilmiş mamul alçı plakaları alınır.
Shrink (Ambalajlama) Makinaları
Shrink (film şeklinde naylon) malzeme ile sıkı ambalajlama makinasıdır. Bu ürünle paketlenen malzemeler, sarımdan sonra bağlantı noktalarına uygulanan alev ile yapıştırılır. Premiks brülör kullanılır.
Kurutma fırınları
Genel olarak kurutma fırınlarında bağıl nemi düşük kuru hava ile nemi alınacak malzemenin yoğun hava hareketi içerisinde karşılaştırılması prensibi ile çalışır.
Atık Gaz Isısı Yükseltme
Proseslerde sıcaklığın fazla olması, atmosfere bırakılacak egzoz gazının da yüksek olması manasına gelir. Bu enerji, farklı proseslerde kullanılarak değerlendirilebilir. Eğer bu atık ısı, herhangi bir proses için gerekli sıcaklığa yetmiyorsa bu sıcaklığın yükseltilmesi gerekir. Kojenerasyon tesis çıkışında uygulanabilir.